kiwi

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

Καινούριους έρωτες γνωρίζει ή ακτινιδια

Καινούργιους έρωτες γνωρίζει η ακτινιδιά

Περτσιουνης Γεωργιος|  25/09/2015 - 07:20 μμ
Σε νέες περιοχές εξαπλώνεται η καλλιέργεια ακτινιδίων στην Ελλάδα (Μελικη Ημαθιας, Τύρναβος, Αγρίνιο κ.ά.) λόγω κυρίως της υψηλής ζήτησης που έχει το προϊόν παγκοσµίως. Ταυτόχρονα, η καλλιεργούµενη έκταση αυξάνεται και στις βασικές περιοχές της καλλιέργειας (Άρτα, Κατερίνη, Νέστος).
Στον Νέστο βγάζουν τα σπαράγγια για χάρη της, ενώ διευρύνεται η ζήτηση στην παγκόσμια αγορά
Στην Άρτα οι φυτεύσεις έχουν πάρει την ανιούσα από το 2009, όταν σταµάτησε η συνδεδεµένη ενίσχυση για τα κοινά πορτοκάλια (ξινά). Όπως τονίζουν οι παραγωγοί, η καλλιέργεια της ακτινιδιάς, που έχει απόδοση 5 τόνους το στρέµµα, είναι πλέον η πιο κερδοφόρα ανάµεσα στις δενδρώδεις που ευδοκιµούν στην περιοχή (πορτοκάλια, µανταρίνια, ελιές).

Η αύξηση της έκτασης ακτινιδίων από παραγωγούς εσπεριδοειδών παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και στην Πιερία, ενώ στον δήµο Νέστου, τον µεγαλύτερο του νοµού Καβάλας, οι παραγωγοί περιορίζουν σηµαντικά την έκταση των σπαραγγιών, που καλλιεργούσαν από το ’88, και φυτεύουν ακτινιδιές. Σε αυτό οδήγησε και το ότι «οι φυτείες σπαραγγιών διαρκούν 8-10 χρόνια, ενώ αυτές των ακτινιδίων διαρκούν περί τα 30 χρόνια», επισηµαίνει ο πρόεδρος του Α.Σ. Νέστου Γιώργος Παναγιωτίδης. Επίσης, όπως υπογραµµίζει, «οι επόµενες φυτεύσεις ακτινιδίων µπορούν να γίνουν διατηρώντας την ίδια εγκατάσταση (κολώνες, σωλήνες, σύρµατα), ενώ οι φυτεύσεις σπαραγγιών πρέπει να γίνονται σε διαφορετικό χωράφι από τις προηγούµενες».

Αν και στις περισσότερες περιοχές οι φυτεύσεις αυξάνονται «µε ανησυχητικό ρυθµό», όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, σύµφωνα µε τον γενικό διευθυντή της Ε.Α.Σ. Καβάλας Κλέαρχο Σαραντίδη, στην περιοχή «οι φυτεύσεις έχουν σταθεροποιηθεί στα 500 στρέµµατα το χρόνο, µετά το πικ που είχε σηµειωθεί πριν µία πενταετία, µε την καλλιέργεια 5.000-6.000 στρεµµάτων».



Στην αύξηση της καλλιεργούµενης έκτασης έχει οδηγήσει η παγκόσµια ζήτηση για ακτινίδιο, η οποία, µάλιστα, φέτος είναι εντονότερη λόγω και των χαµηλών θερµοκρασιών το χειµώνα, που ευνούν την κατανάλωση του προϊόντος, αλλά και των ζηµιών των ιταλικών ακτινιδίων από το γνωστό βακτήριο, που προσβάλλει την καλλιέργεια, και επέφερε µείωση της παραγωγής  και το ‘13 κατά 40% σε πολλές περιοχές της Ιταλίας.Έτσι, φέτος «οι Ιταλοί αγόρασαν πάνω από 5.000 τόνους ακτινίδια από την Άρτα έναντι 45-46 λεπτών το κιλό, επηρεάζοντας και τους εµπόρους, που αγόραζαν 10 λεπτά φθηνότερα», επισηµαίνει ο διευθυντής του Α. Σ. Άρτας Φιλιππιάδας Λάµπρος Ντοκουµές, ο οποίος τόνισε ότι η µέση τιµή πέρυσι ήταν 25-35 λεπτά το κιλό.

Στην περιοχή του Νέστου, η τιµή που έδιναν οι έµποροι για τα Hayward το Νοέµβριο, στην αρχή της σεζόν, ήταν 35-37 λεπτά, ενώ στην συνέχεια ο Συνεταιρισµός αγόρασε στα 40-45 λεπτά. «Η µέση τιµή που θα πληρωθεί ο παραγωγός αναµένεται να είναι 50 λεπτά το κιλό, εκτός απροόπτου», υπογράµµισε ο κ. Παναγιωτίδης, ο οποίος υπενθύµισε ότι πέρυσι το στήσιµο ήταν στα 48 λεπτά το κιλό.



Απαιτούµενες ενέργειες 
«Πρωτόκολλα συνεργασίας µε τις χώρες της Άπω Ανατολής πρέπει να συνάψει η Ελλάδα για να είναι δυνατές οι εξαγωγές ακτινιδίων, αφού υπάρχει ενδιαφέρον», λέει ο ∆ηµήτρης Μανώσης, πρόεδρος της ΖΕΥΣ Ακτινίδια. Αξίζει να σηµειωθεί ότι σύµφωνα µε ΦΕΚ της 11ης ∆εκ. ‘14, κριτήριο για να αναγνωριστεί µία Ο.Π. οπωροκηπευτικών αποκλειστικά για ακτινίδια είναι να έχει τουλάχιστον 20 µέλη και 250 χιλ. ευρώ ελάχιστη αξία εµπορεύσιµης παραγωγής, ενώ προηγουµένως τα κριτήρια ήταν 300 µέλη και 13 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Σε καινούριες αγορές στρέφονται οι παραγωγοί 
Στο Κάιρο θα διατίθενται τα ακτινίδια της Κοινοπραξίας Συνεταιρισµών Οµάδων Παραγωγών Ηµαθίας, καθώς έχουν γίνει οι πρώτες παραγγελίες. Όπως είπε στην Agrenda ο αντιπρόεδρος της Κοινοπραξίας, Ευάγγελος Μπαλτζής, «το εµπάργκο ήταν η αφορµή για να βρούµε µία νέα αγορά». Βέβαια, όπως είπε χαρακτηριστικά, «όλες οι ευρωπαϊκές αγορές δε φτάνουν για µία Ρωσία, όπου η Κοινοπραξία διοχέτευε 40.000 τόνους από τους 80.000 που παράγονται στην περιοχή. Στη Ρωσία η κατανάλωση ήταν µεγάλη, καθώς διαφηµίζονται σε µεγάλο βαθµό τα φρούτα και οι ευεργετικές για την υγεία ιδιότητές τους». Αξίζει να σηµειωθεί ότι η χώρα απορροφούσε τα χοντρά ακτινίδια, τα οποία καλύπτουν φέτος το µεγαλύτερο µερίδιο τόσο της ελληνικής όσο και της ιταλικής παραγωγής. «Αρκετές ποσότητες απεγκλωβίστηκαν µε τη δωρεάν διανοµή που χρηµατοδοτήθηκε από την Ε.Ε. έως τις 31 ∆εκεµβρίου για 28.000 τόνους», υπογράµµισε ο κ. Μπαλτζής, ο οποίος τόνισε ότι «η ποσότητα αυτή δεν καλύφθηκε και αναµένουµε τη σχετική ΚΥΑ για την διανοµή άλλων 3.000 τόνων».
Βέβαια, η τιµή παραγωγού για το προϊόν που προορίστηκε για δωρεάν διανοµή ήταν στα 29,69 λεπτά το κιλό.
Παράλληλα, η ΕΑΣ Καβάλας από την επόµενη σεζόν θα ξεκινήσει τις εξαγωγές σε Άπω Ανατολή, Κίνα και Σαγκάη, καθώς έχουν γίνει ήδη οι επαφές, ενώ και ο Α.Σ. Νέστου εξήγαγε φέτος πρώτη φορά στην Κίνα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου