kiwi

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Οι παγίδες του σούπερ μάρκετ

Αν τα χρήματα που δίνετε το μήνα στο σούπερ μάρκετ σας φαίνονται υπέρογκα, έχετε μάλλον δίκιο! Και δε φταίει μόνο που έχουν ακριβύνει κάποια προϊόντα, είναι που υποκύπτουμε στις "παγίδες" που καραδοκούν, με αποτέλεσμα να αγοράζουμε πολύ περισσότερα πράγματα απ’ όσα χρειαζόμαστε ή γράφει ο κατάλογός μας.
 
Οι 5 παγίδες υπερκατανάλωσης στο σούπερ μάρκετ
Χαλαρωτική μουσική
Έχετε αναρωτηθεί γιατί βάζουν μουσική στο σούπερ μάρκετ; Σε έρευνες έχει βρεθεί πως η χαλαρωτική μουσική –πιο αργή από τους χτύπους της καρδιάς- ενθαρρύνει τους καταναλωτές να μείνουν περισσότερη ώρα στο κατάστημα κι έτσι να ψωνίσουν περισσότερο.
Η αντεπίθεσή σας: Φορέστε τα ακουστικά του τηλεφώνου σας και βάλτε ένα γρήγορο τραγούδι για να κινηθείτε πιο γρήγορα στους διαδρόμους.
 
Μυρωδιές που ανοίγουν την όρεξη
Φρεσκοψημμένο ψωμί, τυρόπιτες, κρουασάν, ψητό κοτόπουλο... μυρωδιές που σας ανοίγουν την όρεξη και σας κάνουν να αναθεωρήσετε τον κατάλογο με τα απαραίτητα ψώνια.
Η αντεπίθεσή σας: Βάλτε μια καραμέλα με άρωμα δυόσμου στο στόμα σας. Μειώνει την αίσθηση της πείνας και η έκρηξη φρεσκάδας στο στόμα είναι πιο ισχυρή από άλλες μυρωδιές.
 
Προσφερόμενα φαγητά
Τυράκια, λουκάνικα, αλλαντικά, πίτες... όλα φαίνονται άκακα, ωστόσο έρευνα από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ βρήκε πως οι καταναλωτές είναι πιο πιθανό να αγοράσουν ένα νέο τρόφιμο που μόλις δοκίμασαν.
Η αντεπίθεσή σας: Η κλασική συμβουλή, να πηγαίνουμε στο σούπερ μάρκετ μετά το φαγητό, είναι πάντα αποτελεσματική. Αν δεν πεινάτε, είναι πιο δύσκολο να υποκύψετε.
 
Δημιουργικός φωτισμός
Το φως και η τοποθέτηση των λαχανικών, του κρέατος και των ψαριών τα κάνουν πιο λαχταριστά και είναι πολύ πιο πιθανό να τα αγοράσετε ακόμη κι αν δεν είχατε σκοπό.
Η αντεπίθεσή σας: Βγάλτε το πακέτο με τα φρούτα ή το κρέας από το ράφι και κοιτάξτε το σε φυσικό φωτισμό. Αν τελικά το αγοράσετε, δε θα είναι επειδή σας ξεγέλασε ο φωτισμός.
 
Σωστή τοποθέτηση στα ράφια
Τα ράφια που είναι στο ύψος των ματιών και των χεριών μας θεωρείται η καλύτερη τοποθέτηση των προϊόντων – μάλιστα οι εταιρίες συνήθως πληρώνουν περισσότερο για μια θέση εκεί!
Η αντεπίθεσή σας: Ξανασκεφτείτε το. Πριν απλώσετε το χέρι για να βάλετε το προϊόν που είδατε μπροστά σας μέσα στο καλάθι, αναρωτηθείτε εάν το χρειάζεστε και γιατί δεν το έχετε σημειώσει στη λίστα σας.